dissabte, 10 de gener del 2009

Allò que cal saber sobre el calendari ortodox


De ben segur que alguna vegada t'has preguntat perquè a Rússia celebren la Nit de Nadal el 6 de gener. El nostre amic Joan ens regala una explicació que és una petita joia i ens diu que, de fet, no és ben bé exacte això del dia 6. Vegem com ens ho explica.

Es veu que tots els cristians celebren el Nadal el 25 de desembre, però no el mateix dia. I encara més: tots els ortodoxos celebren el Nadal el 25 de desembre, però els ortodoxos de ritus bizantí no el celebren pas tots el mateix dia! Quin embolic! Vols saber com pot ser?

Al segle XVI, el Papa de Roma Gregori XIII, decidí canviar el calendari vigent (anomenat julià) per un de més exacte, que prendrà el nom de calendari gregorià. Durant diversos segles, els països anaren adoptant aquest nou calendari com a calendari civil. El nostre país l'adoptà el mateix 1582, any de la seva implantació, mentre que Rússia substituí el julià l'any 1918.

Les esglésies, però, estructuren l'any litúrgic segons un calendari propi. I no totes les esglésies ortodoxes es regeixen pel mateix calendari. Algunes d'aquestes es regeixen exclusivament pel calendari julià, mentre que n'hi ha d'altres que es regeixen pel julià per a les festes mòbils (com la Gran Quaresma, la Pasqua i la Pentecosta) i pel calendari gregorià per a les festes fixes (com Nadal i la Teofania). Entre les primeres, hi ha totes les esglésies eslaves, i per tant, l'Església Ortodoxa Russa. En canvi, grecs, búlgars, romanesos i la majoria d'ortodoxos en la diàspora es regeixen pel calendari gregorià (o civil).

A tall de resum podem dir que tots els cristians celebren el Nadal el 25 de desembre. Que s'escaigui en un altre dia formal depèn només del calendari amb què estiguem acostumats a mesurar el temps i així veiem com els cristians ortodoxos celebren aquesta festivitat seguint calendaris diferents entre ells.

En Joan és un bon amic que col·labora amb Justícia i Pau. Gràcies, Joan!

La imatge: The Nativity of Christ. Late 15th - 16th century. The Moscow School
http://www.hermitagemuseum.org/html_En/04/b2003/hm4_1_o_0.html

Una referència recent sobre calendaris religiosos a Vilaweb:
http://mobile.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3314495